fbpx

15.12.2019

Tänä jouluna suklaassa maistuu piparkakkutaikina, kotimaiset marjat ja härkäpapu

Joulunaika on tunnetusti suklaanmyynnin sesonkia. Tämän joulun suklaatrendi on asiantuntijoiden mukaan vastuullisuus, joka näkyy muun muassa vegaanisen suklaan kasvuna. Käsityönä tehty suklaa, raaka-aineiden alkuperä ja kotimaisuus kiinnostavat vuosi vuodelta enemmän. Uutuusmauissa maistuvat piparkakkutaikina, kotimaiset marjat, rommirusina ja härkäpapu.

Ruokamaailmassa yleisesti näkyvät trendit ovat tulleet jäädäkseen myös suklaaseen. Viimeisen viiden vuoden aikana on tapahtunut selkeitä muutoksia suklaansyönnissä. Suklaan täytyy nyt olla vastuullista.

”Ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota siihen, mitä he syövät suklaassa. Suklaa ei saa sisältää esimerkiksi palmuöljyä. Nyt halutaan aidompia ja selkeitä raaka-aineita”, kertoo suklaayrittäjä Petri Sirén, PetriS Chocolatesta.

Lähituotanto on yksi ruokamaailman vastuullisuuden trendi, joka näkyy myös suklaassa.

”Ihmiset arvostavat kotimaista käsintehtyä suklaata joululahjana”, lisää Sirén.

Suklaayrittäjä Juri Kaskela kertoo Kultasuklaasta, että suklaamyynti kasvaa Kultasuklaassa noin kymmenen prosenttia vuosittain. Myös heillä vastuullisuus näkyy suklaavalinnoissa.

”Kiinnostus raaka-aineiden alkuperään ja tuotannon vastuullisuuteen kasvaa. Ihmiset haluavat syödä suklaata, jonka kaakaopapujen valmistus on sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä pohjalla”, kertoo Kaskela.

Vegaanisten tuotteiden suosio kasvussa – suklaassa härkäpapua

Viimeisen muutaman vuoden aikana suklaatrendeissä on ollut havaittavissa vegaanisen suklaan suosion nousu.

”Aloitimme maitoproteiinittoman vegaanisen suklaan valmistuksen jo 10 vuotta sitten maitoallergikoille. Kahdessa vuodessa vegaanisen suklaamme kysyntä on kasvanut huomattavasti, ja sen myynti on jopa kolminkertaistunut”, Sirén summaa.

”Kaikki tummat suklaamme ovat vegaanisia, ja niiden suosio kasvaa vuosi vuodelta. Erityisesti jouluna tummasuklaa on erittäin suosittu”, Kaskela sanoo.

Vegaanisten tuotteiden joulun hitti on Sirénin mukaan marjasuklaalajitelma. Sirén loihtii näitä vegaanisia suklaita käyttäen riisi-, manteli- tai hasselpähkinäjuomaa sekä kotimaisia pakastekuivattuja luomumarjoja.

”Mitä vähemmän raaka-aineita suklaassa käytän, sitä selkeämmät ja maukkaammat ovat sen maut. Silloin raaka-aineiden omat ominaismaut pääsevät paremmin esiin”, Sirén toteaa.

Myös Kaskela peräänkuuluttaa makujen selkeyttä ja raaka-aineiden laadukkuutta.

”Meidän tämän vuoden vegaaninen joulusuklaa on tummasuklaahärkäpapumerisuolayhdistelmä. Härkäpapu tuo suklaaseen enemmän suutuntumaa ja tekstuuria. Siinä on Karviaisten tilalta tulevaa paahdettua härkäpapurouhetta, joka on mielenkiintoinen kotimainen vaihtoehto pähkinöille”, Kaskela kuvailee.

Gluteenitonta piparkakkutaikinaa ja suklaasta tehtyjä korkokenkiä

Jo muutaman vuoden ajan Porvoossa sijaitsevan PetriS Chocolate -suklaatehtaan selkeä jouluhitti on ollut pralini eli konvehtisuklaa, jossa on sisällä ganache-täytettä. Täytteen maku ja rakenne muistuttavat vahvasti raakaa piparitaikinaa.

”Moni tykkää piparkakkutaikinasta enemmän kuin paistetusta piparista. Halusimme tehdä hieman erilaisen piparkakkusuklaan. Sen vuoksi teimme rakenteeltaan ja makumaailmaltaan suklaan muistuttamaan enemmän taikinaa kuin kypsää kakkua. Siitä onkin tullut meidän jouluhitti!”, sanoo Sirén.

Myös Kultasuklaan yksi suosituimmista joulutuotteista on piparisuklaa, jonka massassa käytetään kotimaisia piparkakkuja. Sitä on valmistettu Iittalan suklaatehtaalla lähes 20 vuotta.

”Valmistimme ensimmäisenä Suomessa piparisuklaata jo 2000-luvun alussa ja siitä onkin tullut joulun klassikko”, kuvailee Kaskela.

Jouluna halutaan antaa lahjaksi myös kauniita suklaasta tehtyjä figuureja ja patsaita.

”Uudeksi jouluhitiksi on noussut meidän punainen korkokenkä -suklaa, ne viedään käsistä! Korkokenkiä saa mansikanmakuisena tummasuklaana ja maitosuklaana. Jokainen korkokenkä on pakattu omaan kenkälaatikkoon, ja sen sisällä on kuusi eri makuista konvehtia”, kuvailee Kaskela.

Asiantuntijoiden joulusuklaavinkit

1. Anna lahjaksi käsityötä. Kotimaisen käsintehdyn suklaan antaminen joululahjaksi on arvostuksessa. Myös lähellä tuotettu on yksi ruokamaailman trendi, joka näkyy myös suklaassa.

2. Valitse joulupakettiin kotimaisia makuja. Esimerkiksi kotimaisista pakasteluomumarjoista tehtyjä marjasuklaapatukoita tai -levyjä. Asiantuntijat valitsivat PetriS Chocolaten vadelmamaitosuklaapatukan vuoden maitosuklaaksi Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla huhtikuussa 2019.

3. Vegaanitrendi näkyy suklaassa ja valikoima on yhä runsaampi. Esimerkiksi Kultasuklaan joulun suosikki vegaanisista vaihtoehdoista on rommirusinatummasuklaa ja uutuutena härkäpapumerisuolasuklaa.

Tilaa uutiskirje